23 04 2015

W ostatni czwartek odbyło się comiesięczne spotkanie, na którym pracodawca przedstawił wyniki ekonomiczne obu Oddziałów za marzec oraz omówił sprawy bieżące. I tak: od marca obserwowane jest ożywienie na rynku zamówień na wlewki i rury, udało się doprowadzić do zmian w organizacji pracy pozwalających na skrócenie czasu przebudów na Rurowni co pozwala na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej i gazu. Pomimo dobrej koniunktury i zaangażowania pracowników - wyniki za marzec są słabsze od oczekiwanych ze względu na różnice kursów walut i istotny wzrost kosztów zakupu złomu. Obecnie tworzone są nowe kalkulacje uwzględniające sytuacje na rynku walutowym. Dyrektorzy obu Oddziałów przedstawili informację na temat procesu zmian stawek zaszeregowania ora przedstawili kryteria, w oparciu o które dokonano ocen pracowników i prowadzono kontynuację porządkowania stawek. Przedstawiciele związków zawodowych przedstawili swoje uwagi do sposobu dokonywania przeszeregowań i ich wpływu na atmosferę pracy w Oddziałach. Ponadto wnioskowano o pilną konieczność podjęcia działań w przedmiocie dokonania zmian w Regulaminach Alchemii oraz zmian odpisu na fundusz świadczeń socjalnych.