informacja22Na spotkaniu z pracodawcą Dyrektor obu Oddziałów przedstawił informację dot. dodatnich wyników ekonomiczno-finansowych za m-c czerwiec, które pozwoliły wypłacić pracownikom nagrodę /premię/. Prognoza za lipiec również przewiduje spełnienie wymogów regulaminowych do wypłacenia premii. Oba Oddziały posiadają również zabezpieczony portfel zamówień na najbliższe tygodnie. Omówiono ponadto zagadnienia związane z planowanym postojem i sposób wykonania zadań remontowych przez służby utrzymania ruchu oraz rozwiązania dot. premiowania zatrudnionych tam pracowników. Przedstawiono też informację w temacie skutków prawnych dot. katastrofy budowlanej na nieruchomości sąsiadującej ze Stalownią /chodzi o dawną Walcownie Bruzdową/. Teren powstałego tam rumowiska jest w dalszym ciągu objęty zakazem wstępu osób postronnych a firma rozbiórkowa otrzymała nakaz zabezpieczenia i usunięcia zagrożenia.
Strona społeczna wystąpiła z wnioskiem, by na czas upałów dla części najbardziej uciążliwych stanowisk wprowadzić dłuższe przerwy dla pracowników i zwrócić dozorowi uwagę na baczniejsze obserwowanie stanu pracowników i reagowanie na bieżąco na wszelkie negatywne symptomy. Poruszono po raz kolejny sprawę podwyżki stawek zaszeregowania dla zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i administracyjnych. Podwyżki będą w uzasadnionych i umotywowanych przypadkach dokonywane w dalszym ciągu dla pracowników obu Oddziałów i w związku z tym zwracamy się do wszystkich członków związku o zgłaszania uwag w tym zakresie.
Organizacje związkowe oświadczyły, że w dalszym ciągu podtrzymują stanowisko o podwyższeniu odpisu na fundusz świadczeń socjalnych do wysokości 100%.

Dodatkowo informujemy, że w piątek odbyła się Komisja Socjalna, która rozpatrzyła pozytywnie łącznie 750 złożonych przez pracowników wniosków /w tym dla 14 emerytów Alchemii S.A./ o przyznanie świadczeń socjalnych w formie bezzwrotnej pomocy pieniężnej. Ponadto rozpatrzono 4 wnioski o przyznanie zapomóg losowych z czego 3 rozpatrzono pozytywnie.
Świadczenia socjalne mają zostać wypłacone w okolicy wypłaty najbliższego wynagrodzenia.