spotkanie15 czerwca 2018 r.

W środę odbyło się spotkanie związków zawodowych z pracodawcą, na którym zostaliśmy poinformowani o bieżących sprawach produkcyjnych i dobrych wynikach ekonomicznych za maj w obu Oddziałach. Ilość zamówień wskazuje, że spodziewane wyniki czerwca powinny być zrealizowane na poziomie z poprzedniego miesiąca.
W sprawie zrealizowania wniosku strony społecznej dot. podwyższenia wynagrodzeń poinformowano, że obecnie prowadzone są kalkulacje docelowej wysokości stawek na poszczególnych stanowiskach.
Związki zawodowe zwróciły uwagę na występujące obecnie problemy z funkcjonowaniem obsługi wniosków z funduszu socjalnego na co uzyskaliśmy informację o wątpliwościach odnośnie danych osobowych i ich sposobu przetwarzania. Służby kadrowe oczekują na interpretację kancelarii prawnej w tej sprawie.
Związki zawodowe omówiły swoje stanowisko w sprawie kamer zainstalowanych w Oddziałach gdyż maja wątpliwości czy realizacja monitoringu będzie się odbywać zgodnie z obowiązującym prawem. Pracodawca stwierdził, że zainstalowanie kamer nie ma na celu śledzenia pracowników ale służy realizacji zadań związanych z ochroną mienia i obiektów hutniczych oraz poprawnie bhp.
Związki zawodowe zwróciły uwagę na przypadki niewłaściwej formy stosowanej w komunikacji pomiędzy dozorem a pracownikami, pracodawca oświadczył, że problem ten zostanie szczegółowo omówiony z poszczególnymi przełożonymi.
Dyrektor Oddziału Stalowni omówił zagadnienia związane z bieżącym funkcjonowaniem oddziału i planowanymi inwestycjami.
Na zakończenie zostaliśmy poinformowani o planowanym postoju remontowym na przełomie sierpnia i września.