spotkanieWczoraj odbyło się spotkanie z Dyrektorem obu Oddziałów w Chorzowie, na którym omówiono bieżące sprawy produkcyjne i pracownicze. Miesiąc lipiec na obu Oddziałach zamknął się na poziomie pozwalającym na wypłatę premii dla pracowników a zamówienia umożliwiają ciągłość odlewania i walcowania. Rozpoczyna się dwutygodniowy postój remontowy na Oddziale Rurowni zaś tygodniowy postój na Stalowni zaplanowano od 3 września. Następnie Dyrektor udzielił odpowiedzi na pytania organizacji związkowych w temacie spodziewanych skutków planowanego przejęcia przez Alchemię majątku oraz przejścia pracowników Kuźni Batory oraz warunków zatrudnienia i dzierżawy pomieszczeń oraz urządzeń od Introbat-u.
W związku z wejście w życie od 1 września br. nowych stawek zaszeregowania dla pracowników strona społeczna poinformowała o wątpliwościach jakie budzi podejście części przełożonych do sprawy propozycji stawek . W ocenie organizacji związkowych stosowane przez nadzór kryteria faworyzują przede wszystkim pracowników młodszych i mniej doświadczonych.
Zdaniem związkowców należy przede wszystkim bardziej docenić pracowników z długim stażem oraz kobiety o czym monitowaliśmy już kilkakrotnie.
Przedyskutowano również aspekty związane z funkcjonowaniem nowego systemu monitoringu. Organizacje związkowe ponownie przekazały swoje zastrzeżenia co do sposobu wykorzystywania przez przełożonych zarejestrowanych przez kamery materiałów do nadmiernego kontrolowania podwładnych na Oddziale Rurowni.