z pracodawc

We wtorek odbyło się pierwsze spotkanie nowych Dyrektorów Oddziałów Stalowni i Rurowni ze stroną społeczną. Dyrektorzy przekazali informacje dot. bieżącej sytuacji ekonomicznej i produkcyjnej, która na dziś jest dobra ale widać symptomy spowolnienia na rynku produktów hutniczych oraz brak zamówień na nasze wyroby.

Związki Zawodowe poruszyły temat nagród/premii/ miesięcznych. Panowie Dyrektorzy wyjaśnili przedstawicielom Związków Zawodowych, że nagroda za miesiąc październik będzie wypłacona jeszcze w tym miesiącu. Natomiast za wcześnie jest na ocenę ekonomiczno – produkcyjną miesiąca listopada z uwagi, że miesiąc jeszcze trwa. Zarazem przedstawiono uwarunkowania dotyczące tej oceny czyli osiągnięcie dobrego wyniku ekonomicznego w obydwu oddziałach pozwalającego na uruchomienie nagrody. Przedstawiciele Związków po raz kolejny zwrócili uwagę na problem badań okresowych w przychodni AdoMed - badania wykonywane są w długim przedziale czasowym, który nie gwarantuje wykonania ich w trakcie jednego dnia a standardem w innych przychodniach lekarskich jest wykonywanie badań poza kolejnością, max. w ciągu 1 dnia roboczego. Omówiono zagadnienia związane z rozdysponowaniem w bieżącym roku środków z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych oraz wysokość odpisu socjalnego na 2019 r. Wnioski na świadczenia socjalne - jak już wiecie - należy składać do końca miesiąca listopada w sekretariacie Oddziałów lub Biurze Dyrektora Oddziału Kadr i Płac. W tym roku będą przygotowane paczki świąteczne dla dzieci do lat 16 w wysokości 120 zł oraz na wniosek Związków Zawodowych jednorazowe świadczenia socjalne w formie pieniężnej. Świadczenia socjalne ze względu na zapisy ustawowe będą zróżnicowane w zależności od wysokości dochodu na członka rodziny i będą wynosiły 500, 470 i 440 zł. Informujemy też, że pracownicy, którzy w bieżącym roku przekroczą kwotę 1.000 zł łącznie będą mieli przy wypłacie w grudniu potrącony podatek zaś do 1.000 zł wypłata świadczeń socjalnych będzie bez podatku. Przedstawiciele Związków Zawodowych poruszyli także temat planów urlopów na rok 2019. Dyrektorzy obu Oddziałów ustalili aby wstępnie urlopy były zaplanowane do połowy grudnia. W planie urlopów nie planuje się urlopu na żądania. Dyrektorzy Oddziałów poruszyli temat związany z trudnością znalezienia na obecnym rynku pracy odpowiednich kandydatów do pracy z uwagi na specyficzny charakter pracy w hutnictwie /szczególnie na Stalowni/. Pomimo wielu akcji zatrudnieniowych i wystawionych ogłoszeń niewiele osób jest zainteresowanych podjęciem pracy w naszej Hucie. Dyrektorzy uważają, że przykładają dużą wagę do kwestii dostosowywania poziomu wynagrodzeń do warunków panujących na rynku oraz innych form świadczeń pracowniczych by uatrakcyjnić ofertę zatrudnienia. Związki Zawodowe nie zgadzają się z tą tezą i przekazały po raz kolejny, że przy takim poziomie wynagrodzeń jak obecnie nowi pracownicy nie będą zainteresowani ciężką pracą w zawodach hutniczych w sytuacji kiedy w okolicznych zakładach produkcyjnych średnia płaca jest kilkaset zł wyższa a pracownicy otrzymują tam też o wiele wyższe świadczenia socjalne. Ponadto młodsi wiekiem przełożeni tak jak to już zgłaszano wcześniej nie szanują pracowników z długoletnim stażem i kwalifikacjami tak bardzo poszukiwanymi na rynku. Większość pracowników starszych stażem oraz kobiety jest zatrudnionych niżej niż młodsi i nowo przyjmowani koledzy. Strona społeczna zaapelowała o rozeznanie przez Dyrektorów kwestii wynagrodzenia starszych pracowników.
Informujemy ponadto, że Zarząd Alchemii S.A. wyraził zgodę na zaproponowany przez PZU i poparty przez wszystkie związki zawodowe działające w obu Oddziałach dodatkowy pakiet usług medycznych. Szczegóły zostaną przedstawione pracownikom po podpisaniu umowy pomiędzy Związkami a Pracodawcą. Członkowie naszego związku mogą już na tym etapie zostać poinformowani przez swoich przedstawicieli o zasadach przyznania tzw. Kart medycznych.

You have no rights to post comments