zebranie2019

W miniony poniedziałek odbyło się spotkanie z pracodawcami wszystkich trzech Oddziałów w Chorzowie, na którym jak zwykle zostaliśmy poinformowani o sytuacji ekonomicznej i finansowej.

Strona społeczna przedstawiła pracodawcom bieżące „bolączki” dot. spraw pracowniczych. Obecna sytuacja ekonomiczna jest bardzo niekorzystna dla całego hutnictwa. W naszych oddziałach hutniczych nastąpił tak jak zawsze pod koniec roku spadek zamówień - ale tym razem jest większy niż dotychczas a sytuacja nie zmieni się wcześniej niż w marcu przyszłego roku. Podejmowane są próby dot. zachowania płynności oraz planuje się i realizuje zagadnienia inwestycyjne, które powinny obniżyć w najbliższej perspektywie koszty funkcjonowania Oddziałów. Na obecną chwilę nie przewiduje się redukcji zatrudnienia w żadnym z Oddziałów. W dalszym ciągu potrzebni są na niektóre odcinki produkcyjne pracownicy wykwalifikowani w zawodach hutniczych. Na wniosek związkowy pracodawcy zadeklarowali, że jest możliwość zmiany umów terminowych na umowy stałe jak pracownik się o to zwróci. Przedyskutowano również zagadnienia BHP związane z zapyleniem na oddziale Stalowni oraz egzekwowaniem zakazu palenia na terenie Oddziałów. Sporą część spotkania poświęcono na omówienie świadczeń socjalnych na najbliższe święta i odpisu socjalnego na przyszły rok zgodnie ze związkowym wnioskiem. Na dzień zebrania znana była tylko wartość paczki dla dzieci do lat 16 tj. 120 zł. Nie były znane jednak kwoty świadczeń na najbliższe święta ale pracodawcy przekazali, że powinny być zbliżone do ubiegłorocznych. Na wniosek związkowy postanowiono, że zostaje rozpoczęta akcja składania wniosków przez pracowników /ostateczny termin składania to poniedziałek 2 grudnia/.
Strona społeczna poruszyła również sprawę niedokończonych w poprzednich miesiącach podwyżek stawek zaszeregowania dla części pracowników Stalowni i zażądała już wcześniej m.in. w tej sprawie zwołania spotkania załogowego z Dyrektorem Oddziału. Spotkanie odbędzie się 29 listopada o godz. 14 w salce oddziałowej. Zwracamy się o liczny udział wszystkich pracowników a szczególnie tych, którzy zostali pominięci oraz poruszenie innych problemów pracowniczych i produkcyjnych.
Ze względu na trudną sytuację zamówieniową oraz zmiany właścicielskie Alchemii zwracamy się do pracowników aby informować nas na bieżąco o wszystkich zmianach organizacyjnych na Oddziałach.

You have no rights to post comments