23 04 2015

W ubiegły czwartek odbyła się kolejne spotkanie z pracodawcą, na którym dyrektor przedstawił wyniki ekonomiczne i finansowe za miesiąc luty oraz omówił bieżącą sytuację w zakresie cen wsadu oraz zamówień i możliwych scenariuszy rozwoju sytuacji na rynku.

W obu Oddziałach luty zakończył się stratą zarówno w skali miesiąca jak i narastająco od początku roku a wyniki ekonomiczne są ujemne. Kontynuowane są działania w zakresie zmiany stawek dla pracowników produkcji.
Strona związkowa zwróciła uwagę, że przyjęty system stawek nadal nie spełnia oczekiwań pracowników i nie odzwierciedla fachowej wiedzy i doświadczenia pracowników na wszystkich odcinkach. Dalsze utrzymywanie takiego stanu rzeczy doprowadza już w tej chwili do odejścia wartościowych i wykwalifikowanych pracowników. Zwrócono również uwagę, że w trwających przeszeregowaniach pomija się niektórych pracowników w obu Oddziałach np. utrzymania ruchu Oddziału Stalowni, którzy mają znaczący udział w procesie produkcji. Strona społeczna nie zgadza się również na brak od początku roku premii pomimo wykonania większości założeń regulaminowych gdyż sytuacja taka działa demotywująco na pracowników. Pracodawca twierdzi, że nie ma możliwości wypłaty premii z pominięciem rozwiązań regulaminowych.
Zwrócono pracodawcy uwagę na możliwe zwiększenie zagrożenia bhp z powodu skracania czasu trwania przebudów oraz znacznej ilości zalegania rur na wydziale – wg pracodawcy sytuacje te są pod kontrolą dozoru.
Oprócz informacji ze spotkania informujemy również o kończącej się akcji składania wniosków pracowników dotyczących wypłaty świadczeń socjalnych. Komisja Socjalna rozpatrzy złożone wnioski do końca marca br. a wypłata świadczeń powinna nastąpić razem z wypłatą wynagrodzenia.