Zgodnie z Kodeksem pracy, pracownik musi zgłosić pracodawcy chęć skorzystania z urlopu na żądanie najpóźniej w dniu jego rozpoczęcia. Pracodawca jest natomiast zobowiązany do udzielenia takiego urlopu w terminie wskazanym przez pracownika. Przyjmuje się, że pracownik co do zasady powinien jednak poczekać na zgodę pracodawcy w tym zakresie.

Takie stanowisko zajął Sąd Najwyższy w jednym ze swoich orzeczeń twierdząc, że pracownik powinien poczekać na faktyczne udzielenie zgody na urlop na żądanie. Samowolne udanie się na urlop może bowiem w pewnych wypadkach zostać uznane za naruszenie obowiązków pracowniczych uzasadniające wypowiedzenie umowy.

Sąd Najwyższy wskazał także, że są sytuacje, kiedy pracodawca może nie wyrazić zgody na taki urlop, pomimo iż z przepisów Kodeksu pracy wynika, że powinien. Może to mieć miejsce w sytuacji, kiedy zagrożone jest dobro lub mienie pracodawcy lub zakładu pracy.