info pracWczoraj odbyło się spotkanie z Dyrektorem obu Oddziałów, na którym przekazano m.in. bieżące wyniki ekonomiczne oraz omówiono sprawy produkcyjne. Poziom zamówień jest zadawalający a wyniki ekonomiczne dodatnie i w związku z tym zostanie wypłacona w przyszłym tygodniu premia /nagroda/ za m-c luty br. Dyrektor przekazał również zagadnienia remontowe i związane z poprawą sposobu składowania rur i organizacją wysyłek. Przedstawiono planowane zagadnienia inwestycyjne w tym oczekiwane korzyści związane z uruchomieniem śrutownicy oraz szlifierki taśmowej na Walcowni oraz przewidywana rekonstrukcja pieca z wysuwanym trzonem i zmianą pomp na zasilaniu VAD na Stalowni. Przedstawiciele naszego związku oświadczyli, że przyjmuję pozytywne informacje o dodatnich wynikach ekonomicznych i inwestycjach ale nie akceptują w związku z tym negatywnej odpowiedzi pracodawcy na wniosek związków zawodowych w zakresie wprowadzenia zmian do regulaminu wynagradzania a w szczególności brak rozwiązań w zakresie dodatków do wynagrodzeń pracowników z dużym stażem i brak możliwości systemowego podwyższania płac. Pracodawca oświadczył, że przykłada dużą wagę do kwestii dostosowania poziomu wynagrodzeń do warunków rynkowych ale priorytetem obecnie są inwestycje zapewniające przebranżowienie w kierunku produktów ze stali wysokostopowych. Nie mniej jednak w dalszym ciągu będą i są prowadzone indywidualne podwyżki stawek zaszeregowania dla pracowników na wniosek przełożonych. Związki zawodowe zwróciły również uwagę na złą atmosferę pracy panującą w Oddziałach, relacji przełożonych z pracownikami oraz kwestii premiowania pracowników. Zwrócono się do Dyrektora Oddziałów o zorganizowania spotkań załogowych z pracownikami i ustalono, że pierwsze z nich odbędzie się w kwietniu. Na koniec spotkania strona związkowa oświadczyła, że podtrzymuje swój poprzedni wniosek i przystępuje do negocjacji w zakresie wprowadzenia zmian w regulaminie wynagradzania.