Sztandar

Sztandar ufundowany przez zakładową ?Solidarność" na przełomie 1980-81 wykonały Siostry Boromeuszki z Domu Zakonnego z Chorzowa Starego. Na awersie w środku figura św. Floriana trzymającego w lewej ręce sztandar w pomarańczowo czarnych barwach hutniczych. W prawej ręce nasz patron trzyma dzban z woda i zalewa ogień. Ponad figurą napis: ?Jednością silni? a poniżej ?NSZZ ?Solidarność". We wszystkich czterech rogach sztandaru widnieje godło Huty Batory ? koło zębate z literą ?B" w koronie. Na rewersie na środku orzeł w koronie. Pod nim napis: ?Huta Batory". W lewym i prawym górnym rogu litera ?B" w koronie. W dolnych rogach daty: ?1872" i ?1980" /pierwsza data upamiętnia rok zawiązanie się spółki dla budowy Huty, druga data to rok założenia zakładowej ?Solidarności". Sztandar został poświęcony wraz z figurą św. Floriana /stojącą na terenie Huty do dziś/ podczas uroczystości dnia 10 maja 1981 r. Inicjatorami poświęcenia sztandaru i ustawienia figury byli ówcześni działacze związku: Jan Buchwald, Jan Druć oraz Antoni Sorichta. W czasie stanu wojennego sztandar był przechowywany na probostwie Parafii Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Chorzowie Batorym przez ówczesnego proboszcza śp. Franciszka Gębałę. Sztandar jest do dziś noszony podczas różnych uroczystości hutniczych i parafialnych.