info pracW czwartek odbyło się spotkanie związków zawodowych z Dyrektorem obu Oddziałów w Chorzowie, który przekazał m.in., że plan produkcji za wrzesień został zrealizowany zaś szacowany wynik powinien być nieco lepszy niż w poprzednich miesiącach. Informacja na temat związanej z tym możliwości naliczenia i wypłaty premii zostanie przekazana Związkom do jutra. Co do perspektyw zamówieniowych na najbliższy czas Dyrektor oświadczył, że przy obecnej złej koniunkturze i spadku inwestycji wszelkie obecne wysiłki i działania personelu kierowniczego są nakierowane na dostosowanie się do nowych oczekiwań rynkowych czyli wymogów ilościowych, jakościowych oraz dochowaniu terminowości obsługi zamówień. Pracodawca poinformował również o akcji zabezpieczającej hale produkcyjne przed dostępem dzikich ptaków oraz planowanych zabezpieczeniach stanowiskowych.
Przedstawiciele Związków Zawodowych zwrócili uwagę , że przy obecnym poziomie wynagrodzeń i ogólnie złych perspektywach dla branży należy się liczyć z możliwymi odejściami pracowników, którzy nie będą akceptować obecnych niskich warunków płacowych. W dalszym ciągu strona społeczna wnioskuje o zmianę zapisów dot. dodatków za pracę w niedziele i święta, zmiany stawek widełek wynagrodzeń zasadniczych oraz inne rozwiązania motywacyjne do polepszenia sytuacji płacowej pracowników. Przedstawiciele Związków Zawodowych podsumowali odbyte we wrześniu spotkania załogowe i przekazali, że w ich ocenie spotkania powinny odbywać się cyklicznie, co spowodowałoby większą aktywność pracowników w komunikacji z pracodawcą w zakresie zagadnień produkcyjnych i tematyką wynagrodzeń zaś tematy dotyczące rozwiązań sanitarnych i socjalnych na halach powinny być załatwiane automatycznie w trybie administracyjnym.
Na spotkaniu strona związkowa zwróciła się o odpowiedź w sprawie jej wniosku dot. wypłaty świadczeń socjalnych na Święta. Pracodawca przekazał, że zwrócił się do zarządu Alchemii o zwiększenie puli środków przeznaczonych na świadczenia do poziomu ubiegłorocznego. Związkowcy zawnioskowali aby środki socjalne zostały wypłacone w formie gotówki nie zaś bonów i wyrazili swoje niezadowolenie z zaniżonego odpisu socjalnego, który wprowadził zarząd Alchemii gdyż ogranicza to wypłatę środków socjalnych na poziomie zapisów regulaminowych.

indeks

Na wniosek związków zawodowych odbędą się spotkania załogowe Dyrektora Oddziałów z pracownikami. I tak:

- Oddział Stalownia Batory - czwartek dnia 22 września godz. 13.45 /salka budynku wielofunkcyjnego na Stalowni

- Oddział Walcownia Rur Batory – środa dnia 28 września godz. 13.45 /salka narad w pokoju 406 budynku administracyjnego na Rurowni

Drodzy Hutnicy z Batorego zwracamy się o liczny udział w spotkaniach, na których będziecie mogli m.in. zadać pracodawcy pytania dot. spraw produkcyjnych, pracowniczych i zwrócić uwagę na nieprawidłowości na stanowiskach pracy.

Ze związkowym pozdrowieniem - Przewodnicząca NSZZ „Solidarność” Stefania Penkała

zebranie

W środę odbyło się spotkanie Dyrektora Oddziałów ze stroną społeczną, na którym przedstawiona została sytuacja ekonomiczną Oddziałów. W obu Oddziałach utrzymują się trudności w zakresie zamówień pogłębione dodatkowo przez przerwy wakacyjne i przestoje w innych zakładach produkcyjnych. Prognozuje się, że trudna sytuacja zamówieniowa utrzyma się na pewno do końca września.
Na lipcowy wniosek strony społecznej i kierowników oddziałów udało się w związku z wynikami ekonomicznymi za m-c czerwiec br. uruchomić premię, która została wypłacona z wynagrodzeniem za m-c lipiec. Strona społeczna wyraziła niezadowolenia ze zróżnicowania kwoty średniej premii w przypadku Oddziału Stalowni. Obecny na spotkaniu Dyrektor Produkcyjno-Techniczny Oddziału Stalowni i Kierownik Wydziału Walcowni omówili zasady i kryteria dokonywania ocen pracowników i ich premiowania przy wypłaconej premii.
Informujemy, że w dalszym ciągu odbywa się porządkowanie stawek osobistego zaszeregowania na obu Oddziałach co nastąpiło dotychczas w stosunku do 256 pracowników. Strona społeczna wyraziła niezadowolenia z prowadzonych „żółwich” prac w tym zakresie i zgłosiła potrzebę dalszych zmian i przeszeregowań dla wieloletnich pracowników, którzy dotychczas nie doczekali się zwiększenia stawek mimo wielokrotnych ponagleń przełożonych.
Strona społeczna zgłosiła problemy związane z atmosferą pracy, brak wykwalifikowanego personelu na wielu stanowiskach, niskie stawki wynagrodzeń pracowników z kwalifikacjami i długoletnim stażem pracy na zajmowanych stanowiskach oraz zwróciła się o ustalenie dodatkowego wynagrodzenia dla pracowników szkolących innych pracowników.
Upomnieliśmy się o przyspieszenie prac nad ustaleniem nowych kryteriów do wypłaty dodatkowej premii, o których Pracodawca mówi od dwóch miesięcy. Pracodawca zobowiązał się do opracowania regulaminu określającego zasady tej premii, który zostanie przekazany związkom zawodowym po jego przygotowaniu.
Przedstawiciele Związków Zawodowych zawnioskowali o opracowanie zmian do widełek stawek zasadniczego wynagrodzenia gdyż obecne są sprzed trzech lat i są nieadekwatne do obecnej sytuacji przy podwyższanej co roku płacy minimalnej. Pracodawca zobowiązał się do przedyskutowania tego tematu ze służbami personalnymi i przekazania stanowiska stronie społecznej.
W związku z faktem, iż w Oddziale Walcowni Rur panuje w dalszym ciągu chaos dotyczący nazewnictwa stanowisk pracy - Pracodawca zobowiązał się w terminie do 15 września br. do unormowania tej sprawy zgodnie z obowiązującymi zasadami i normoobsadami.
Dyrektor obu Oddziałów poinformował o rozpoczynających się postojach remontowych oraz omówił zakres planowanych robót. Związki Zawodowe zawnioskowały o zorganizowania spotkań załogowych z Pracodawcą – ustalono, że odbędą się po remoncie w połowie września.
Informację przygotowała – Stefania Penkała

23 04 2015

Dnia 14 lipca odbyło się spotkanie z pracodawcą, na którym omówiono m.in. bieżącą sytuację dot. zamówień a także problemów związanych z ich realizacją. W ocenie pracodawcy rynek do końca pierwszego kwartału przyszłego roku nie poprawi się. W związku z wcześniejszymi wnioskami związków zawodowych dot. premiowania dyrektor omówił trwające prace nad doprecyzowaniem kryteriów przyznawania i rozdziału premii pomiędzy poszczególne grupy pracowników. Prace mają zostać zakończone do końca bieżącego miesiąca. Związki zawodowe zawnioskowały konieczność dokonania zmian w tabeli stawek wynagrodzenia zasadniczego i pracodawca zaplanował dokonanie w najbliższym czasie stosownej korekty stawek dla pracowników na kluczowych stanowiskach. Przedstawiciele związków zwrócili uwagę, że obecny system wynagradzania nie uwzględnia nagradzania pracowników za doświadczenie i posiadane kwalifikacje do pracy na wielu stanowiskach. Ponadto zdaniem związków zawodowych pracownicy o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu nie powinni być zatrudnieni na podstawie umów na czas określony gdyż powoduje to brak dłuższego wiązania się z zakładem. Dyrektor zobowiązał się do dalszego dokonywania normowania stawek, dokonywanie zmian rodzaju umów dla pracowników kluczowych oraz działań w celu stabilizacji zatrudnienia. Zmiana angażu wymaga jednak każdorazowo poprzedzenia jej oceną pracownika i wnioskiem przełożonego a obecni na spotkaniu kierownicy oddziałów przekazali, że normowanie stawek jest przeprowadzane grupami.
Otrzymaliśmy ponadto od pracodawcy informację o wprowadzanych zmianach związanych z 3-zmianową organizacją pracy magazynów materiałów na obu oddziałach.