z pracodawc

W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie z Dyrektorami Oddziałów Stalownia i Walcownia Rur.

Dyrektorzy przekazali informacje na temat bieżących wyników oraz sytuacji Oddziałów z uwzględnieniem zagadnień rynkowych i produkcyjnych. Zdaniem Pracodawców w dalszym ciągu niepokojąca jest trudna sytuacja we wszystkich Oddziałach Alchemii w zakresie zamówień oraz stale rosnące koszty wsadu. W br. dużą niewiadomą pozostaje sytuacja w zakresie dostaw energii elektrycznej. Oddziały nie są w stanie zrekompensować w swoich marżach wzrostu kosztów wynikających z podwyżek cen prądu. Została również omówiona sprawa usuwania skutków awarii odpylania w Oddziale Stalowni gdzie ze względu na oczekiwanie na nowy silnik sytuacja potrwa jeszcze około dwóch tygodni.

Strona związkowa zwróciła uwagę, że wbrew oświadczeniom pracodawców z poprzedniego spotkania nie przedstawiono propozycji zmian widełek osobistego zaszeregowania pracowników ujętych w aktualnym Regulaminie Wynagradzania. Dyrektorzy oświadczyli, że przygotują i przedstawią stronie związkowej projekt propozycji zmian widełek do konsultacji w terminie do 20 maja br.

Strona społeczna ponownie zwróciła się o dokonanie uzupełnienia do 100 % odpisu na ZFŚS w Oddziale Stalowni zgodnie z wnioskiem dokonanym na poprzednim spotkaniu. Dyrektor Oddziału dość obszernie tłumaczył się z faktu niedopełnienia odpisu i zobowiązał się, że w najbliższym czasie odpis zostanie uzupełniony.

Przedstawiciele Związków Zawodowych zwrócili się z wnioskiem o dokonania w bieżącym roku podwyżek płac dla wszystkich pracowników Oddziałów. Dyrektorzy twierdzą, ze stawki osobistego zaszeregowania są systematycznie podnoszone w ramach porządkowania stawek w poszczególnych grupach na bieżąco.
Wg strony społecznej tzw. porządkowanie stawek nie jest najlepszą formą podwyżek gdyż nie dotyczy wszystkich pracowników a jedynie tych, którzy są wskazani przez przełożonych a to rodzi niezadowolenie wśród załogi. Strona społeczna powróci do tematu w najbliższym czasie.

Związki Zawodowe złożyły na spotkaniu pisemne wnioski o dokonanie zmian w tabelach świadczeń z funduszu socjalnego dot. wypłaty świadczeń socjalnych w ciągu roku oraz zapomóg losowych. Zaproponowano podniesienie kwoty wszystkich świadczeń. Pracodawcy zajmą stanowisko do końca maja.

Informujemy również, że w związku z Ustawą o Pracowniczych Programach Kapitałowych zachodzi konieczność wprowadzenia programu dla pracowników Oddziału Walcowni Rur od 1 lipca br. – zagadnienia te są obecnie przygotowywane przez Pracodawcę pod kontem przedstawienia ich pracownikom i stronie społecznej.

You have no rights to post comments