informacjaW środę 30 marca odbyło się spotkanie pracodawcy ze związkami zawodowymi działającymi w obu Oddziałach w Chorzowie, na którym omówiono sprawy związane z funkcjonowaniem funduszu socjalnego i bieżące zagadnienia produkcyjne i handlowe. Uzgodniono zmianę regulaminu socjalnego poprzez wprowadzenie zapisu o zapomogach losowych. Związki zawodowe podniosły temat podwyżek dla wszystkich pracowników, potrzebę zmiany zapisów regulaminu wynagradzania tak aby była wypłacana nagroda/premia/ co miesiąc, zgłosiły nieprawidłowości w przyznawaniu pracownikom dodatków do wynagrodzenia za wykonywanie prac poza ich zwykłymi obowiązkami oraz za pracę w dni wolne /niedziele i święta/. Zgłoszono pracodawcy uwagi związane z ciągłymi zmianami harmonogramów czasu pracy, organizacją pracy, zagadnieniami bhp oraz praktykami niektórych mistrzów i kierowników w stosunku do pracowników. Dyrektor obu Oddziałów poinformował, że obecna kondycja ekonomiczna Oddziałów nie pozwala na podwyżki płac dla wszystkich i że przewiduje w tym roku jedynie kontynuowanie zmian indywidualnych stawek dla kluczowych pracowników. Związki zawodowe oświadczyły pracodawcy, że nie zgadzają się z podejściem pracodawcy do podniesienia wynagrodzeń dla ogółu pracowników i będą w tej kwestii wnioskowały w dalszym ciągu o zmianę zarówno zapisów regulaminu wynagradzania jak i innych form poprawy wynagrodzeń.

You have no rights to post comments