info pracW czwartek odbyło się spotkanie związków zawodowych z Dyrektorem obu Oddziałów w Chorzowie, który przekazał m.in., że plan produkcji za wrzesień został zrealizowany zaś szacowany wynik powinien być nieco lepszy niż w poprzednich miesiącach. Informacja na temat związanej z tym możliwości naliczenia i wypłaty premii zostanie przekazana Związkom do jutra. Co do perspektyw zamówieniowych na najbliższy czas Dyrektor oświadczył, że przy obecnej złej koniunkturze i spadku inwestycji wszelkie obecne wysiłki i działania personelu kierowniczego są nakierowane na dostosowanie się do nowych oczekiwań rynkowych czyli wymogów ilościowych, jakościowych oraz dochowaniu terminowości obsługi zamówień. Pracodawca poinformował również o akcji zabezpieczającej hale produkcyjne przed dostępem dzikich ptaków oraz planowanych zabezpieczeniach stanowiskowych.
Przedstawiciele Związków Zawodowych zwrócili uwagę , że przy obecnym poziomie wynagrodzeń i ogólnie złych perspektywach dla branży należy się liczyć z możliwymi odejściami pracowników, którzy nie będą akceptować obecnych niskich warunków płacowych. W dalszym ciągu strona społeczna wnioskuje o zmianę zapisów dot. dodatków za pracę w niedziele i święta, zmiany stawek widełek wynagrodzeń zasadniczych oraz inne rozwiązania motywacyjne do polepszenia sytuacji płacowej pracowników. Przedstawiciele Związków Zawodowych podsumowali odbyte we wrześniu spotkania załogowe i przekazali, że w ich ocenie spotkania powinny odbywać się cyklicznie, co spowodowałoby większą aktywność pracowników w komunikacji z pracodawcą w zakresie zagadnień produkcyjnych i tematyką wynagrodzeń zaś tematy dotyczące rozwiązań sanitarnych i socjalnych na halach powinny być załatwiane automatycznie w trybie administracyjnym.
Na spotkaniu strona związkowa zwróciła się o odpowiedź w sprawie jej wniosku dot. wypłaty świadczeń socjalnych na Święta. Pracodawca przekazał, że zwrócił się do zarządu Alchemii o zwiększenie puli środków przeznaczonych na świadczenia do poziomu ubiegłorocznego. Związkowcy zawnioskowali aby środki socjalne zostały wypłacone w formie gotówki nie zaś bonów i wyrazili swoje niezadowolenie z zaniżonego odpisu socjalnego, który wprowadził zarząd Alchemii gdyż ogranicza to wypłatę środków socjalnych na poziomie zapisów regulaminowych.