info pracDziś odbyło się spotkanie z pracodawcą, na którym przekazano informacje na temat bieżących wyników ekonomicznych Oddziałów oraz informacje o przesłankach do wypłaty premii dla pracowników. Złożony został wniosek do zarządu spółki o zwiększenie odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych do 100% odpisu podstawowego - decyzja w tej sprawie ma zostać przekazana w przyszłym tygodniu. Przedstawiciele pracodawcy udzielili odpowiedzi na zapytania Związków dotyczące kryteriów kwalifikowania poszczególnych stanowisk jako stanowisk pracy wykonywanej w warunkach szczególnych. Pracodawca poinformował, że Oddziały posiadają aktualne badania środowiskowe a zasady przyjęte przy sporządzaniu wykazu wynikają z obowiązujących przepisów. Związki zawodowe uważają, że stanowisk tych jest więcej i na ich wniosek Dyrektor zwróci się do służb BHP o przegląd tych stanowisk i ich uaktualnienie. Ponadto strona społeczna zwróciła się o wyjaśnienie zasad ustalania stawek godzinowych dla nowo zatrudnianych pracowników gdyż w większości wypadków stawki są wyższe niż aktualnie zatrudnionych na tych samych stanowiskach a jest to krzywdzące dla długoletnio zatrudnionych. Związkowcy zawnioskowali o przeanalizowanie możliwości zmiany systemu godzinowego na system płacy etatowej gdyż zmiany harmonogramu pracy powodują niejednokrotnie znaczne obniżenie ilości godzin w miesiącu a tym samym zmniejszają wynagrodzenie nawet poniżej minimalnego. Przedyskutowano również uwagi zgłoszone przez Związki w zakresie warunków termicznych panujących w szatni i łaźni wykańczalni. Jutro zostanie powołany zespół z udziałem BHP i SIP który przeanalizuje stopień przygotowania tych pomieszczeń do sezonu zimowego. Dyrektor omówił również założenia programów inwestycyjnych na przyszły rok oraz przewidywane plany modernizacji dla obydwu Oddziałów.

wiekKomisja Krajowa NSZZ Solidarność podjęła decyzję o przeprowadzeniu 16 września pikiety przed siedzibą Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Warszawie. Komisja Europejska zgłosiła zastrzeżenia do obniżenia wieku emerytalnego w naszym kraju, które zacznie obowiązywać od 1 października. W odpowiedzi na pismo NSZZ Solidarność w tej sprawie unijni urzędnicy stwierdzili, że niższy wiek emerytalny dla kobiet stanowi dyskryminację oraz zapowiedzieli naciski na polski rząd w celu ponownego zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn.

Przywrócenie poprzedniego wieku emerytalnego wynoszącego 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn stanowi realizację jednego z najważniejszych postulatów NSZZ Solidarność w ostatnich latach.

W związku z powyższym zwracamy się do wszystkich organizacji związkowych z naszego regionu o jak najliczniejszy udział w manifestacji. Wyjazd na akcję protestacyjną może być organizowany bezpośrednio przez komisje zakładowe lub za pośrednictwem biur terenowych Zarządu Regionu.

Informujemy również, że w związku z organizowaną w dniach 16-17 września Pielgrzymką Ludzi Pracy na Jasną Górę istnieje możliwość wyjazdu na pielgrzymkę bezpośrednio po akcji protestacyjnej w Warszawie.
Pikieta protestacyjna przed Przedstawicielstwem Komisji Europejskiej w Warszawie przy ul. Jasnej 14/16a rozpocznie się 16 września o godz. 12.00. Zbiórka uczestników manifestacji – ul. Jasna 7 (przed siedzibą biura Komisji Krajowej NSZZ Solidarność w Warszawie).

Wszyscy chętni członkowie związku i pracownicy Alchemia S.A. Oddziały w Chorzowie proszeni są o zgłaszanie się do Przewodniczącej do dnia 12 września br.

Ze związkowym pozdrowieniem,
Stefania Penkała

solid

Od 2005 roku przypadający na 31 sierpnia Dzień Wolności i Solidarności upamiętniający podpisanie Porozumień Sierpniowych posiada status święta państwowego.

Tegoroczne centralne uroczystości 37. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Solidarność odbędą się w Lubinie a 3 września w Jastrzębiu-Zdroju zorganizowane zostały obchody rocznicy podpisania Porozumienia Jastrzębskiego.

W tym roku centralne uroczystości odbywają się w Lubinie w związku z 35 rocznicą tragicznych wydarzeń w tym mieście. 31 sierpnia 1982 roku w wyniku działań milicji i ZOMO tłumiących manifestację z okazji drugiej rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych od kul zginęły 3 osoby (Michał Adamowicz, Andrzej Trajkowski i Mieczysław Poźniak), a kilkadziesiąt zostało rannych.

Choć centralne uroczystości 37. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ Solidarność w tym roku odbędą się w Lubinie, w Gdańsku również zostały zorganizowane rocznicowe obchody, w których wezmą udział przedstawiciele Solidarności z całego kraju. Jak co roku – przejdą na pl. Solidarności i przed bramę nr 2 Stoczni Gdańskiej.

W naszym regionie tradycyjnie rocznicowe obchody odbędą się w Jastrzębiu-Zdroju 3 września, w rocznicę podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. Uczestnicy uroczystości po mszy św. przejdą pod pomnik Porozumienia Jastrzębskiego znajdujący się na placu przy kopalni Zofiówka gdzie po przemówieniach zaproszonych gości nastąpi złożenie kwiatów.

11 września w Dąbrowie Górniczej odbędą się obchody 37. rocznicy podpisania Porozumienia Katowickiego gdzie po mszy św. nastąpi złożenie kwiatów pod krzyżem znajdującym się za bramą główną obecnego ArcelorMittal Poland. Następnie uroczystości przeniosą się pod pomnik Porozumienia Katowickiego.

Zapraszamy do wzięcia udziału w obchodach naszego solidarnościowego święta.

informacja22Na spotkaniu z pracodawcą Dyrektor obu Oddziałów przedstawił informację dot. dodatnich wyników ekonomiczno-finansowych za m-c czerwiec, które pozwoliły wypłacić pracownikom nagrodę /premię/. Prognoza za lipiec również przewiduje spełnienie wymogów regulaminowych do wypłacenia premii. Oba Oddziały posiadają również zabezpieczony portfel zamówień na najbliższe tygodnie. Omówiono ponadto zagadnienia związane z planowanym postojem i sposób wykonania zadań remontowych przez służby utrzymania ruchu oraz rozwiązania dot. premiowania zatrudnionych tam pracowników. Przedstawiono też informację w temacie skutków prawnych dot. katastrofy budowlanej na nieruchomości sąsiadującej ze Stalownią /chodzi o dawną Walcownie Bruzdową/. Teren powstałego tam rumowiska jest w dalszym ciągu objęty zakazem wstępu osób postronnych a firma rozbiórkowa otrzymała nakaz zabezpieczenia i usunięcia zagrożenia.
Strona społeczna wystąpiła z wnioskiem, by na czas upałów dla części najbardziej uciążliwych stanowisk wprowadzić dłuższe przerwy dla pracowników i zwrócić dozorowi uwagę na baczniejsze obserwowanie stanu pracowników i reagowanie na bieżąco na wszelkie negatywne symptomy. Poruszono po raz kolejny sprawę podwyżki stawek zaszeregowania dla zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i administracyjnych. Podwyżki będą w uzasadnionych i umotywowanych przypadkach dokonywane w dalszym ciągu dla pracowników obu Oddziałów i w związku z tym zwracamy się do wszystkich członków związku o zgłaszania uwag w tym zakresie.
Organizacje związkowe oświadczyły, że w dalszym ciągu podtrzymują stanowisko o podwyższeniu odpisu na fundusz świadczeń socjalnych do wysokości 100%.

Dodatkowo informujemy, że w piątek odbyła się Komisja Socjalna, która rozpatrzyła pozytywnie łącznie 750 złożonych przez pracowników wniosków /w tym dla 14 emerytów Alchemii S.A./ o przyznanie świadczeń socjalnych w formie bezzwrotnej pomocy pieniężnej. Ponadto rozpatrzono 4 wnioski o przyznanie zapomóg losowych z czego 3 rozpatrzono pozytywnie.
Świadczenia socjalne mają zostać wypłacone w okolicy wypłaty najbliższego wynagrodzenia.